Sala kulinarna, która została wyposażona w sprzęt zakupiony w ramach programu #LaboratoriaPrzyszłości cieszy się ogromnym zainteresowaniem i tętni życiem. Uczniowie bardzo chętnie odkrywają swoje talenty i rozwijają swoje zainteresowanie gotowaniem.
Uczniowie pod okiem Koła gospodyń wiejskich w Zblewie, które przeprowadziło w naszej sali kulinarnej warsztaty, poszerzyli swoją wiedzę o kuchnię kociewską. Tego dnia odwiedziła nas również telewizja Gdańsk. Ponadto odbyły się warsztaty dotyczące powstawania ciast i ciasteczek przeprowadzone przez pracowników Cukierni Kropek w Zblewie. Dzień Chleba w naszej szkole obfitował w zapachy pysznego pieczywa przygotowanego przez uczniów. Można było spróbować chleba z tradycyjnym smalcem i kiszonymi ogórkami. Swoją wiedzą oraz doświadczeniem chętnie dzielą się z uczniami rodzice oraz dziadkowie, którzy bardzo często odwiedzają nas w sali kulinarnej i razem gotujemy.
W szkole pachniało już goframi, ciastami, naleśnikami, pizzami, piernikami, chlebem, bułkami, klopsikami oraz potrawami z tradycyjnej kuchni kociewskiej. Czekamy na więcej….